Kuru üzüm, taze üzümün potasyum ve karbonat ile yıkanıp ardından zeytinyağı ile parlatılıp sarartılıp kurutulmasıyla elde edilir.

KURUTMA YÖNTEMLERİ

1. Güneşte Kurutma:
• Güneş enerjisinden yararlanarak açık havada yapılan kurutma işlemidir. Tabii kurutma olarakta isimlendirilir.
• Meyveler güneş enerjisinden yararlanarak açıkta kurutulur iken toz, toprak, yağmur ve sergi yerlerinde dolaşan çeşitli böcek ve hayvanların zararlarına uğramakta, ürün kalitesi olumsuz yönde etkilenmektedir.
• Bu zararları en aza indirmek için şu hususlara dikkat etmelidir.
• 1 . Kurutulacak meyveler kurutma olgunluğunda hasat edilmelidir.
• 2. Hasat usulüne uygun olarak yapılmalıdır.
• 3. Yabancı maddeler sap, çöp, yaprak, taş vb. ile bereli olanlar ayrılmalıdır.
• 4. Gerek temizlemek, gerekse tarım ilâcı artıklarından arındırmak üzere yıkanmalıdır.
• 5. Boylama yapılmalıdır.
• 6. Bütün parça ve dilim meyveler ayrı ayrı işleme tabi tutulmalıdır.
• 7. Kükürtleme usulüne uygun olarak yapılmalıdır.
• 8. Kükürtleme odaları usulüne uygun olmalıdır.
• 9. Meyveler kükürtlenme odalarına kerevetler üzerinde konmalıdır.
• 10. Kurutma toprak üzerinde değil meyvenin cinsine göre kerevetler veya yüksek sergilerde yapılmalıdır.
• 11. Kurutma mahallerinin üzerleri yağmura karşı korunmak üzere tenteli olmalı veya kerevetler raflı olup üstüste yerleştirilmelidir.
• 12. Kuruyan meyveler temizleme, seçme, boylama işlemlerine tabi tutulmalıdır.
• 13. Meyveler terletilerek nem dengelenmesi sağlanmalıdır.
• 14. Kükürtlenmeyen meyveler zararlılara karşı fümige edilmelidir.
• 15. Meyvenin özelliğine uygun olarak ambalajlanmalıdır.
• 16. Ambarların serin, havadar, loş, kuru, korumalı olmasına dikkat edilmelidir.
• 17. Mevsim başlamadan önce en yakın Tarım İI Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri, İI Kontrol Laboratuvar Müdürlüklerine başvurularak bilgi ve yardım istenmelidir.


Kuru Üzüm Kurutma yöntemleri

2. Suni Kurutma:
• Kurutma tesislerinde dışarıdan alınan havanın bir ısıtıcı yardımıyla ısıtıldıktan sonra kurutulacak gıda maddesiyle temas ettirilmesiyle yapılan kurutma işlemidir.


3. Kombine Kurutma:
• Güneş enerjisi ve çeşitli yakıtlardan yararlanarak yapılan kurutmadır.
• Güneşli mevsimlerde güneş enerjisinden, güneş enerjisinin yeterli olmadığı günlerde ise katı, sıvı veya gaz yakıtla sıcak hava elde edilmektedir.
• Bu kurutucular küçük kapasiteli olduklarında köy tipi kurutucular olarak da isimlendirilmektedir.
• Fazla yatırım gerektirmediği ve kaliteli ürün elde etme imkanı olduğu için özellikle güneşte kurutmanın yerine tavsiye edilmektedir.
Şengün Gıda FacebookŞengün Gıda TwitterŞengün Gıda instagramŞengün Gıda google plus

© 2016 - ufuksengun.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.